Mit kell tudni a COPD-ről és a COVID-19 oltásokról

Mit kell tudni a COPD-ről és a COVID-19 oltásokról

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) esernyő kifejezés olyan állapotok számára, amelyek légzési nehézségeket eredményeznek. Mivel ez befolyásolja a tüdőt, növelheti a COVID-19 súlyos szövődményeinek kockázatát. Ezért tanácsos a COPD-vel élők számára, hogy a COVID-19 oltást a lehető leghamarabb kapják.

A COPD olyan feltételek csoportjára utal, amelyek korlátozzák a légutak működését és problémát okoznak a légzéshez. A bizonyítékok azt sugallják, hogy 2018 -ban az Egyesült Államokban több mint 16 millió ember számolt be a COPD diagnózisáról. Mivel a COVID-19 enyhe vagy súlyos légzési problémákhoz vezethet, a COPD-ben szenvedő embereknél a meglévő tüdőproblémáik miatt nagyobb a COVID-19 súlyosabb betegségének kockázata.

A bizonyítékok azt sugallják, hogy az Amerikában rendelkezésre álló COVID-19 vakcinák biztonságosak és hatékonyak. A kutatások azt is jelzik, hogy az oltások megfelelőek és hatékonyak a COPD -ben élő emberek számára.

Ebben a cikkben megvitatjuk a rendelkezésre álló COVID-19 vakcinák biztonságosságát és hatékonyságát a COPD-ben élő emberek számára.

A COPD -vel rendelkező embereknek be kell szerezniük a vakcinát?

Általánosságban elmondható, hogy mindenki számára tanácsos kapni a COVID-19 oltást. Az American Lung Association szerint a tüdőbetegségben szenvedő embereknek, mint például a COPD-nek, COVID-19 oltást kell kapniuk.

Míg maga a COPD nem jelent kockázati tényező a SARS-COV-2 fertőzés megszerzéséhez, a COPD miatti meglévő tüdőkárosodás azt jelenti, hogy az emberek nagyobb valószínűséggel tapasztalnak súlyos szövődményeket a COVID-19-rel. Egy 2021-es cikk kiemeli, hogy a COPD rendelkezése növelheti a személy kórházi ápolásának, az ICU-felvételének és a COVID-19 halálának kockázatát.

Ennek eredményeként nagyon tanácsos, hogy a COPD -ben élő emberek oltást kapjanak, amint ez megvalósítható. Az oltások védelmet nyújtanak a betegség ellen, a SARS-COV-2 vírusra adott immunválasz miatt. Az immunitás kialakulása a vakcinázás révén csökkenti annak kockázatát, hogy a betegség és annak lehetséges következményei kialakulnak.

A Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) azt sugallják, hogy az egyetlen olyan ember, aki nem kaphat COVID-19 oltást, azok, amelyek ellenjavalltnak. Ez egy olyan állapotra vagy körülményre utal, mint például az allergia, amely okként szolgálhat arra, hogy ne kapja meg a vakcinát az okozott kár miatt.

A kockázat további csökkentése érdekében fontos, hogy a családtagok és a barátok is megkapják a vakcinát, és minden ember folytatja a gyakorlatokat, például a kézmosást, a fizikai távolságot és a maszkokat, hogy a legtöbb védelmet biztosítsák azok számára. a legsebezhetőbbek.

A vakcina hatékonysága

A vakcina hatékonysága két dologra utal: mennyire működik az oltás ideális körülmények között, és mennyire csökken a betegség százalékos csökkenése egy olyan csoportban, akik oltást kaptak. klinikai vizsgálat. A vakcina hatékonysága annak mértéke, hogy a oltás mennyire működik, ha a klinikai vizsgálatokon kívüli közösségben élnek. A hatékony és hatékony oltás hozzájárul a kórházi kezelések és a halál csökkentéséhez.

Jelenleg nincs adat a COVID-19 oltások hatékonyságáról és hatékonyságáról, kifejezetten a COPD-ben szenvedő emberekben. Az Egyesült Államokban rendelkezésre álló összes jóváhagyott oltás azonban ígéretes hatékonysági szintet mutatott. A 2021-es előzetes nyomtatás azt sugallja, hogy a teljesen oltott személyek háromszor ocuvit gyakori kérdések link kevésbé valószínű, hogy SARS-COV-2 fertőzéssel rendelkeznek.

Biztonság

Az Egyesült Államok minden engedélyezett oltása szigorú protokollokon megy keresztül a biztonság biztosítása érdekében. Mind a CDC, mind az American Thoracic Society azt jelzi, hogy a COVID-19 oltások biztonságosak a tüdőviszonyokkal rendelkező emberek számára, mint például a COPD. Mivel a bizonyítékok azt sugallják, hogy a COPD-ben élő emberek nagyobb valószínűséggel szenvednek súlyos szövődményeket a COVID-19-hez, tanácsos számukra, hogy az oltást javítsák a SARS-COV-2 elleni védelemük növelése érdekében.

Az Egyesült Államokban a három rendelkezésre álló COVID-19 oltás általában biztonságos a legtöbb ember számára. Ugyanakkor, mint a legtöbb oltóanyag esetében, a Covid-19 oltás bárkiben mellékhatásokhoz vezethet, beleértve a COPD-nál élőket is. Nem világos, hogy a COPD -vel élő személy valószínűbb -e, mint azok, akiknél nincs állapot, hogy a vakcinának mellékhatásait tapasztalják meg. Néhány lehetséges mellékhatás a következők lehetnek:

 • Befecskendezési hely fájdalom
 • Lőrés vagy duzzanat az injekciós helyen
 • Izomfájdalom
 • Fáradtság
 • Láz
 • Fejfájás
 • Narize
 • CHILLS

Milyen oltások állnak rendelkezésre?

Jelenleg az Egyesült Államokban a következő oltások állnak rendelkezésre az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerügynökségének sürgősségi felhasználása alapján:

 • . A Pfizer-Biotech oltás egy olyan mRNS oltás, amelyet a vállban az izomba injektáltak, két lövés sorozatában 21 napos egymástól.
 • . A moderna oltás egy mRNS is, amelyet az izomba injektáltak, és két, 1 hónapos távolságra elhelyezkedő lövésben adnak be.
 • Johnson & amp; Johnson. A Johnson & amp; A Johnson oltás egy vírusvektor oltás, amely magában foglalja az izomba injektált egyetlen adagot.

Nincs bizonyíték arra, hogy az egyik vakcina szükségszerűen felülmúlja a többieket, ezért az egészségügyi szakértők azt javasolják, hogy az oltások bármelyik rendelkezésre álljon, mivel mindegyik védelmet nyújt a Covid-19 ellen. A Pfizer oltást vagy a moderna -t kapó személyek nem keverik meg a vakcinákat. Mindkét felvételnek ugyanazoknak a vakcinának kell lennie.

2021 augusztusában a CDC bejelentette, hogy a Pfizer és a Moderna Covid-19 oltások védelme az idő múlásával csökkenhet. Szeptember közepétől kezdve a CDC egy harmadik emlékeztetőt javasol, amely 8 hónappal az ember második lövése után kezdődik. A szakértők úgy gondolják, hogy egy emlékeztető lövés az emberek számára, akik a Johnsont & amp; A Johnson oltása szintén valószínű.

A COVID-19 vakcina zavarja-e a COPD-kezeléseket?

A COVID-19 vakcinát nem zavarja a COPD-kezelések. A COPD kezelés általában magában foglalhatja a légzési technikákat, az oxigénterápiát és a gyógyszereket a légutak ellazításához és a duzzanat csökkentése érdekében. A rendelkezésre álló COVID-19 oltások bármelyikének átvétele valószínűleg nem befolyásolja a személy kezelési tervét.

A COPD -vel rendelkező embereknek más oltásokat kell kapniuk?

Mivel a COPD -ben szenvedő embereknek fokozott a kockázata a légzőszervi fertőzésekből származó szövődmények kialakulásának, a további oltások beszerzése elengedhetetlen. A CDC azt javasolja, hogy a COPD -ben szenvedő emberek bizonyos vakcinákat szerezzenek, hogy csökkentsék a fokozott légzési tünetek és szövődmények kockázatát. A CDC azt tanácsolja, hogy a COPD -ben szenvedő emberek a következő oltásokat kapják:

 • Influenza (éves oltás az influenza megelőzésére)
 • Pneumococcal (vakcina a pneumonia megelőzésére)
 • TDAP (oltás a tetanusz, a diftéria és a szamár köhögés megelőzésére)
 • Zoster (oltás a zsindely elleni védelem érdekében)

Az orvosok további vakcinákat is javasolhatnak, attól függően az ember életmódjáról, életkoráról és mögöttes körülményeiről. Egy személy használhatja ezt az eszközt annak megtekintésére, hogy milyen más oltásokra van szükségük.

mikor vegye fel a kapcsolatot az orvossal a vakcinázás után

Fontos, hogy vegye fel a kapcsolatot az orvoshoz, ha a vakcinák mellékhatásai több mint néhány napig folytatódnak. Általában a vakcina mellékhatásai csak 1–2 napig tarthatnak. Ha a mellékhatások egy vagy 2 nap után rosszabbodnak, akkor tanácsos orvoshoz fordulni.

Ha a oltás megszerzése után súlyos allergiás reakció jelei fordulnak elő, az embereknek sürgősségi orvosi ellátást kell kérniük. Az allergiás reakció jelei a következők lehetnek:

 • csalánkiütés
 • Hibás légzés
 • Torok vagy nyelv duzzanat

Összegzés

A COPD-vel élő egyének nagyobb kockázata van a COVID-19 súlyos szövődményeinek, ami magasabb prioritást élvez a vakcina fogadásában. A bizonyítékok arra utalnak, hogy a rendelkezésre álló oltások biztonságosak és hatékonyak a COPD -ben szenvedő emberek számára. Ennek eredményeként az egészségügyi szakértők azt javasolják, hogy a COPD-vel élő emberek megkapják a COVID-19 oltást, amint az rendelkezésre áll.

 • Fertőző betegségek/baktériumok/vírusok

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézményekből, valamint az orvosi folyóiratokból és társulásokból származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

Get in touch with us

RichlandCODA
Located at the Richland County Ohio Emergency Management Agency
597 Park Avenue East
Mansfield, Ohio 44905

Phone Number:
419-774-5686
Fax: 419-774-3528